Rūkyta šamo filė su grikių koše

Rūkyta šamo filė su grikių koše – tai gardus ir maistingas patiekalas, kuriame derinamos švelnios rūkytos žuvies natos su tradicine grikių koše.

Šis paprastas, tačiau išraiškingas receptas puikiai tinka šeimos vakarienei ar svečiams.

Ingridientai:

Šamui:

  • 500 g rūkytos šamo filė
  • 1 citrina (sultys ir žievelė)
  • Švieži krapai arba petražolės (papuošimui)

Grikių košei:

  • 200 g grikių
  • 1 svogūnas (smulkiai pjaustytas)
  • 2 šaukštai sviesto arba alyvuogių aliejaus
  • 1 morka (tarkuota)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 500 ml vandens arba daržovių sultinio

Padažui:

  • 150 ml grietinėlės
  • 1 skiltelė česnako (smulkiai pjaustyta)
  • 1 šaukštelis garstyčių
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

Instrukcijos:

1. Paruoškite grikių košę:

  • Grikius nuplaukite po šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
  • Keptuvėje įkaitinkite sviestą arba alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą svogūną ir tarkuotą morką.
  • Kepkite, kol svogūnai taps auksinės spalvos.
  • Į keptuvę suberkite grikius ir dar kelias minutes kepkite, maišydami, kad grikiai šiek tiek apskrustų.
  • Supilkite vandenį arba daržovių sultinį, pridėkite druskos pagal skonį ir užvirinkite.
  • Kai vanduo pradės virti, sumažinkite ugnį ir troškinkite grikius ant mažos ugnies apie 15–20 minučių, kol jie taps minkšti ir sugertų visą skystį.

2. Paruoškite padažą:

  • Nedideliame puode arba keptuvėje ištirpinkite šaukštelį sviesto arba įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  • Suberkite smulkintą česnaką ir lengvai pakepkite, kol jis taps kvapnus.
  • Supilkite grietinėlę, įdėkite garstyčias, druskos ir pipirų.
  • Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol padažas sutirštės (apie 5–7 minutes). Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.

3. Paruoškite rūkytą šamą:

  • Rūkyta šamo filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  • Lengvai apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis ir užtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės ant viršaus, kad suteiktumėte papildomo gaivumo.

4. Patiekite:

  • Grikių košę sudėkite į lėkštes, ant viršaus dėkite rūkytos šamo filė gabalėlius.
  • Apšlakstykite paruoštu grietinės-garstyčių padažu.
  • Papuoškite šviežiomis petražolėmis arba krapais, galite dar užtarkuoti šiek tiek citrinos žievelės dėl papildomo aromato.

Skanaus!

Rūkyta šamo filė su grikių koše – tai tradicinis patiekalas su šiuolaikiniu poskoniu.

Grikių sotumas ir aromatinga rūkyta žuvis puikiai dera su subtiliu grietinėlės ir garstyčių padažu, suteikiančiu visam patiekalui malonaus kreminio skonio.

Saldi, traški šakočio plutelė suteikia žuviai nepakartojamos tekstūros, o gaivus ir šiek tiek rūgštus spanguolių padažas puikiai subalansuoja patiekalą.

Dalinkis receptų:

Facebook
Twitter
Pinterest
Pirkinių krepšelis