Šamas su žemaičių blynais – modernus tradicinio lietuviško patiekalo variantas, pūriuku – švelnus šamo filė su sotesniais bulviniais blynais ir mėsos įdaru.
Ši kombinacija puikiai tiks šeimos pietums ar vakarienei, galinčio sujungti senuosius lietuviškus skonius su tikra jūra.
Šamas su žemaičių blynais – modernus tradicinio lietuviško patiekalo variantas, pūriuku – švelnus šamo filė su sotesniais bulviniais blynais ir mėsos įdaru.
Ši kombinacija puikiai tiks šeimos pietums ar vakarienei, galinčio sujungti senuosius lietuviškus skonius su tikra jūra.
Ingridientai:
Žemaičių blynams:
- 1 kg virtų bulvių
- 2 kiaušiniai
- 200 g virtos arba keptos mėsos (jautiena, kiauliena ar vištiena)
- 1 svogūnas
- 2 šaukštai miltų
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Aliejus kepimui
Keptam šamui:
- 500 g šamo filė
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 citrina (sultys)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės (papuošimui)
Instrukcijos:
1. Paruoškite žemaičių blynus:
- Virtas bulves sutrinkite į vientisą masę.
- Į bulvių masę įmuškite kiaušinius, įberkite miltų, druskos ir pipirų.
- Gerai išmaišykite.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje iki auksinės spalvos.
- Smulkintą mėsą sumaišykite su apkepintu svogūnu.
- Iš bulvių masės suformuokite blynus, į vidurį dėkite po šaukštą mėsos įdaro.
- Užspauskite kraštus ir suformuokite ovalo formos blynus.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos ir traškūs.
2. Paruoškite šamą:
- Šamo filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite porcijomis.
- Pabarstykite druska, pipirais ir užspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite šamą po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol žuvis bus gražiai apskrudusi ir iškepusi viduje.
3. Patiekite:
- Ant lėkštės išdėliokite žemaičių blynus ir keptą šamo filė.
- Papuoškite šviežiomis petražolėmis ir papildomai apšlakstykite citrinos sultimis, jei pageidaujate.
Skanaus!
Šis derinys sujungia traškius žemaičių blynus ir švelnų šamą, suteikdamas tradiciniam patiekalui naujų spalvų ir skonio niuansų.